Temizleyici ve emülsifiye edici özellikleri nedeniyle birçok kozmetik üründe kullanılan yüzey aktif maddelerdir. SLS ile Sodyum Lauril Sülfat ya da Sodyum Lauryl Sülfat (INCI adı); SLES ile Sodyum Lauril Eter Sülfat ya da Sodyum Lauret Sülfat (INCI adı) belirtilir.
İyi köpürme ve temizleme özellikleri vardır, ancak tek başına kullanıldıklarında cilt için tahriş edici olabilirler. Olası tahriş edici etkileri azaltabilecek formüller hazırlarken, diğer yüzey aktif maddelerin dengeli bir karışımını kullanma ihtiyacı bundan kaynaklanır.
SLS ve SLES’in alerjik ve kanserojen olduğuna dair doğru olmayan iddialar içeren bir e-posta birkaç yıl boyunca İnternette dolaştı. Bu bilginin ispatlanmamış olduğu ortaya çıktı ve doğruluğu, bilim insanları tarafından çeşitli durumlarda reddedildi, çünkü “bu maddelerin kozmetik ürünlerde kullanımının insanlarda karsinojenisite riski oluşturduğunu ispatlayacak bir delil yoktur” (Avrupa Komisyonu Toksikoloji Bilimsel Komitesi).
SLES, üretiminde kullanılan süreç (etoksilasyon) “doğal” olarak sınıflandırılmadığı için, ECOCERT Standardı’na uygun değildir.
Parabenler terimi; mantar ve bakteri gelişimini ve çoğalmasını engellemede etkili oldukları için koruma amacıyla kozmetik ürünlerde kullanılan maddeler olan metil, etil, propil, butil, isopropil ve isobutilparaben’e karşılık gelir. Bu nedenle parabenlerin ürün kalitesine ve tüketici kullanımı açısından ürün güvenliğine doğrudan bir etkisi vardır. Onaylanmış tüm koruyucularda olduğu gibi, Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi tarafından yapılan dikkatli ve kapsamlı değerlendirmeler sonucunda, parabenlerin insan sağlığı açısından güvenli olduğu kanıtlanmıştır.Parabenler, kökeni nedeniyle (kimyasal olarak sentezlenmiştir), ECOCERT Standardı'na uygun değildir.
Fenoksietanol nedir?Fenoksietanol de, parabenlerle ilgili olarak daha önce değinildiği gibi, ürünü mikrop gelişimine ve çoğalmasına karşı koruyarak ürünün kalitesine ve kullanım güvenliğine katkı sağlayan bir koruyucudur. Fenoksietanolün toksikolojik profili, "Cosmetic Ingredient Review” (Kozmetik İçerikleri Araştırma) kurumunun Bilirkişi Heyeti tarafından değerlendirilmiş ve fenoksietanolün kozmetik içerik olarak kullanılmasında bir sakınca olmadığı belirtilmiştir.Fenoksietanol, kimyasal olarak sentezlendiği için, ECOCERT Standardı'na uygun değildir.
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı kişilerde hassasiyete yol açtığı için kozmetik alandaki kullanımı düşük oranlarla sınırlandırılmıştır.
Diğer tüm koruyucularda olduğu gibi, kullanımı yasalar tarafından kısıtlandırılmış olup belirtilen oranlarda kullanılması güvenli olarak addedilmiştir. Formaldehitin yüksek oranda ve buharlaşabilir formda bulunduğu ortamlarda solunmasının kanserojen etki gösterdiği düşünülmektedir. Formaldehitin her zaman için çok düşük oranda kullanıldığı ve ürünün kullanımı esnasında havaya salınmadığı kozmetik ürünler için bu durum geçerli değildir. Kullanımı ECOCERT Standardı tarafından onaylanmamıştır.
Mineral yağlar, ECOCERT tarafından "doğal" olarak nitelendirilmediği için kullanımı onaylanmayan, özel işlemlerle petrolden elde edilen maddelerdir.
Bir kozmetik ürünün "hipoalerjenik" olarak nitelendirilmesi için "in vitro" veya "in vivo" olarak yürütülebilen testlerden geçirilmesi gerekmektedir. Ürünün duyarlılık yaratma potansiyeli, bir başka deyişle alerji yapma olasılığı, laboratuar ortamında (in vitro) hücre kültürleri üzerinde veya insanlar üzerinde (in vivo) değerlendirilebilmektedir. Her iki durum için de kabul görmüş çeşitli deney protokolleri mevcuttur.
Pure.bio yelpazesindeki tüm ürünler in vivo teste tabi tutulmuştur. Daha ayrıntılı olarak; kullanılan yöntem, Shelanski yönteminin ve Shelanski testinin değiştirilmiş bir versiyonudur.
Bir ürün; o ürünün cilt tolerans seviyesinin belirlenmesine yönelik, yani en hassas ciltlerde bile tahrişe yol açmadığına dair testlerden geçtiği zaman "klinik olarak veya dermatolojik olarak" test edilmiştir şeklinde nitelendirilir. Bunun için hücre kültürleri üzerinde in vitro testler veya insanlar üzerinde in vivo testler yapılması mümkündür.
Pure.bio yelpazesindeki tüm ürünler hassas cilt üzerinde dermatolojik/klinik olarak test edilmiştir (denekler bu özelliklerine göre seçilmiştir).
"Hipoalerjenik" terimi, alerji risklerinin en aza indirgenmesi amacıyla formülü üzerinde özel olarak çalışılmış ürünler için kullanılır. Bu, ürünü üreten firmanın kozmetik ürünlerden kaynaklanan olumsuz reaksiyonların ortaya çıkma ihtimalini azaltmak amacıyla içerik ve ürün test prosedürü seçimlerine özel ilgi gösterdiği anlamına gelmektedir.
En yumuşak temizlik ürünlerini kullansanız dahi banyodan sonra bebeğinizin cildinin hidrolipidik tabakasının yeniden canlanmasına yardımcı olmak amacıyla nemlendirici bir krem veya losyon kullanmalısınız.
Dermatit bir cilt hastalığıdır ve bir dermatolog tarafından tavsiye edilen özel ürünler kullanılarak tedavi edilmelidir.
FSC (Forest Stewardship Council - Orman Koruma Konseyi); üyeleri arasında tüm dünyadaki orman yönetimini geliştirmek üzere birlikte çalışan çevreci ve sosyal grupların, yerli halkların, orman sahiplerinin, ağaç işleri ve ticareti endüstrilerinin, bilim insanlarının ve teknisyenlerin de bulunduğu uluslararası, bağımsız ve kâr gütmeyen bir organizasyondur.
FSC işareti; ürünün en sıkı çevresel, sosyal ve ekonomik standartlara uygun ve duyarlı bir şekilde yönetilen ormanlardan elde edilen ağaç ürünlerini ihtiva ettiğini gösterir. (From http://www.fsc-italia.it)
Elbette. Bu ürünler yeni doğmuş bebeklerin narin ciltlerinde bile kullanılabilmek üzere özel olarak formüle edilmiştir.
Bebeğinizin altını değiştirirken kullanılabilecek en uygun ürün pişik önleyici kremdir. Çünkü, pişik önleyici kremler iki farklı etkiye sahiptir: Rahatlatma etkisi (acıyan tahriş olmuş cildin rahatsızlığını azaltmak) ve cilt ile tahriş edici unsur arasında koruyucu tabaka yaratma (bariyer etkisi) yoluyla önleyici etki.
Koruyucu krem ise; çeşitli sebeplerden dolayı özellikle kuruyan, nemini yitiren yüz ve eller gibi bölgeleri “iyileştirmek” için formüle edilmiş bir ürün olduğundan,bebeğin altını değiştirirken kullanılmak üzere tasarlanmamıştır. İçeriğinde bulunan lipofilik maddelerin (çeşitli yağların) miktarı bu ürünün besleyici ve koruyucu bir etkiye sahip olduğu, ancak bariyer etkisi göstermediği anlamına gelmektedir.




